100 Jaar Barkentijn
Een verhaal van levend erfgoed, adembenemende historiek en tomeloos engagement in een iconisch decor aan de Belgische kust.
Nieuwpoort is gezegend met een aantal unieke gebouwen uit de Belle Epoque. Villa Hurlebise en The Grand die net als de derde parel aan de Belle Epoque kroon, de Barkentijn, ooit zijn gebouwd door Benjamin Crombez. Een liberale industrieel, grootgrondbezitter en megalomaan, die de beau-monde samen met kunstenaars, schrijvers, de adel en zelfs de sjah van Perzië naar het mondaine Nieuwpoort van de 2de helft van de 19de eeuw lokte.
De levenslijn van de Barkentijn is niet alleen intrigerend maar heeft ook alles in zich om er een film over te maken, een roman te schrijven of als het iets moderner mag, een vlog te fabriceren. Wie kijkt vanaf de bruisende Noordzee naar het gebouw is meteen onder de indruk. De tijd bleef hier stil staan of zo lijkt het toch. De open ramen en de geluiden van spelende kinderen en lachende mensen laten een dynamisch en speels karakter vermoeden in een tijdloos kader. De voorkant van het majestueuze gebouw opent zich uitnodigend voor iedere gast. En zo zijn er velen geweest… Albert I, Prins Karel, Wim Opbrouck maar vooral veel kinderen die er de tijd van hun leven hebben beleefd tijdens de zeeklassen of de vakantiekampen. Naast de senioren met een gezonde blos op de wangen door de rijke zeelucht. Maar ook families die er hun ideale pleisterplaats in vinden voor hun vakantie aan zee.
De Barkentijn is vanzelfsprekend meer dan een gebouw. Het unieke van deze plaats is mee gecreëerd door de mensen die er hebben geleefd, alle mensen die er ooit hebben gewerkt, nu en in een ver verleden. Van de schoonmaakploeg tot de koks, van de planners tot de directeur, allemaal dragen ze een stukje Barkentijn mee.
De viering van 100 jaar De Barkentijn gaat opzoek naar het kloppend hart, de ziel en de goesting die leeft in het gebouw, de werking en zijn vele gasten die door de jaren heen hier zijn gepasseerd.
Een eeuweling passend in de bloemetjes zetten is niet altijd evident. 100 jarigen zijn meestal zeer zeker van zichzelf en tonen graag hun koppige karakter. Vandaar de bewuste keuze om met een uitgekiende voorbereiding te komen tot een passend feest. Het is meteen ook het moment om een stukje bij te schrijven aan de imposante levenslijn en uit te tekenen waar De Barkentijn naar toe zal groeien en wat de toekomstplannen zijn.
Er zijn drie grote lijnen waar rond deze jubileumviering wil werken:
-
1. Aandacht voor het verleden en de toekomst: erfgoed, toerisme, cultuur, jeugd,…
-
2. Bewustzijn rond het belang van de mensen rond én in De Barkentijn: medewerkers, bezoekers van over heel Vlaanderen, beleid vroeger en nu, inwoners van Nieuwpoort.
-
3. Door middel van een aantal events op een passende manier deze verjaardag vieren.
Al ronddwalend door het gebouw val je van de ene ontdekking in de andere. Het is een boutade maar als in De Barkentijn de muren konden praten… en dat is precies wat we ze gaan laten doen. Door middel van een theaterwandeling doorheen het gebouw gaan we die muren in alle vrijheid laten spreken. Maar niet alleen de muren, ook de architect en initiator Benjamin Crombez, ook de kok die in zijn kelder alle sappige verhalen met zich meedraagt. Kortom door middel van de combinatie van theater, video, muziek en een aantal verrassingen laten we De Barkentijn tot leven komen. En niet alleen voor dat weekend, we maken een virtuele rondleiding waardoor dit project ook duurzaam en permanent van karakter wordt. Het zou een gemiste kans zijn om niet te komen tot een geschreven neerslag rond de jarige. Historisch en qua erfgoed maar ook rond de beleving en de vele authentieke getuigenissen. Een soort documentaire op papier die op een moderne manier De Barkentijn in woord en beeld vertolkt. Naast een officieel deel van de viering is het ook de bedoeling om te komen tot een feest waarbij zowel de inwoners van Nieuwpoort, de bezoekers en het personeel worden betrokken. Muziek en animatie waarvan een deel specifiek naar kinderen en jeugd toe, moeten uitmonden in een volksfeest ter ere van De Barkentijn.